Miti o duševnem zdravju

Miti o duševnih težavah nastanejo zaradi pomanjkanja znanja, napačnih prepričanj in stigme. Na področju duševnega zdravja so miti zelo pogosti, saj so »odmevni« in si jih ljudje hitro zapomnimo. Ker so podani v kratkih trdilnih stavkih, jih dojemamo kot preverjena in resnična dejstva. Dajejo nam lažen občutek, da o duševnih težavah veliko vemo, zato se niti ne sprašujemo ali držijo ali ne, temveč jih sprejmemo brez (kritičnega) razmišljanja in preverjanja. So zelo nevarni, saj vodijo k diskriminaciji ljudi z duševnimi težavami.

Pri ljudeh s težavami v duševnem zdravju miti lahko sprožijo proces samo-stigmatizacije (Stigma in jaz), kar zmanjša verjetnost, da bodo ljudje iskali pomoč za svoje težave. Poleg tega se pogosto zgodi, da ob izpovedi težav druge osebe ljudje raje podvržemo mitom, kot pa da bi resnično prisluhnili njihovi zgodbi. Da bi to preprečili, se moramo mitov sprva zavedati, nato pa se seznaniti z resničnimi dejstvi.

Miti o nastanku duševnih težav

Miti o pogostosti duševnih težav

Miti o ljudeh z duševnimi težavami

Miti o zdravljenju duševnih težav

Miti o strokovnjakih duševnega zdravja

Drugi miti o duševnih težavah

Kako ustaviti mite in neresnice o duševnih težavah?

Prvi korak v boju proti mitom je zavedanje njihovega obstoja pri sebi. Sedaj, ko si prebral_a nekatere mite o duševnih težavah, lahko pomisliš, ali si za katerega od njih bil_a prepričan_a, da resnično drži. Pohvalno od tebe je, da si to priznaš in si se pripravljen_a seznaniti z resničnimi dejstvi. Že s tem, ko prebiraš vsebine na našem spletnem portalu kaže, da si motiviran_a za boj proti stigmi in mitom o duševnih težavah. Kar tako naprej!

Nato lahko razmisliš o virih in medijih, ki (pogosto nenamerno) širijo mite in neresnice o duševnih težavah (npr. senzacionalistično poročanje, prikrivanje celotne zgodbe, šokantni podatki). Bolj verodostojne in celostne podatke o duševnih težavah lahko iščeš na preverjenih portalih (npr. Za duševno zdravje, OMRA, To sem jaz, Na varnem, Posvet, NIJZ). Preko informiranja o duševnem zdravju in težavah lahko vsak od nas stori velik korak.

Prisluhneš lahko osebnim izpovedim duševnih stisk, ki ti bodo pomagale pri uvidu, da se duševne težave lahko razvijejo čisto pri vsakem izmed nas in zanje nismo krivi sami. Preko bližnjega stika z ljudmi z duševnimi težavami lahko najbolj učinkovito odpravimo mite in neresnice o duševnih stiskah.

Kaj lahko storim sam_a?

Bori se proti Stigmi duševnih težav.
Upoštevaj Tehnike komuniciranja pri izpovedi duševnih stisk.
Prisluhni Osebam in njihovim izpovedim o soočanju z duševnimi težavami.
P
repoznaj mite in neresnice o duševnih težavah.