Začeti psihoterapevtsko obravnavo je lahko težko, vendar lahko to predstavlja naložbo v našo prihodnost. Lahko se zgodi, da nam terapevt ne ustreza, kar pa je precej pogosto. Tako kot vsi drugi ljudje, so tudi terapevti zelo različni. Odločitev za menjavo terapevta pa je lahko še težja, saj imamo poleg že obstoječih stisk lahko občutek, da svojega terapevta s tem izdajamo. Kljub vsemu pa je ta korak včasih potrebno narediti in kakovosten terapevt bo tako odločitev tudi podprl.

Kdaj zamenjati terapevta?

Zelo dober razlog za menjavo terapevta je kršenje zaupnosti. Terapevt sme prekršiti zaupnost izključno v redkih primerih zakonske obvezanosti, in sicer da kontaktira primerne organe. Tak primer je na primer možnost, da je klient nevaren sebi ali drugim.

Drug razlog za menjavo terapevta je lahko preveč stikov izven terapevtskega procesa. Terapija ne sme presegati vnaprej dogovorjenih okvirjev (npr. kontaktiranje preko socialnih medijev). Odnos med terapevtom in klientom mora ostati profesionalen, torej bolj podoben odnosu med učiteljem in učencem ali pacientom in zdravnikom, in ne prijateljstvu.

Po drugi strani pa je dober razlog za odločitev za menjavo terapevta tudi premalo stikov. Terapevti se lahko s klientom prosto dogovorijo, kako jih klienti lahko kontaktirajo tudi izven časa terapije. Če je terapevt kljub dogovoru neupravičeno nedosegljiv, je mogoče čas za menjavo. Razmislek o menjavi terapevta je na mestu tudi, če imamo občutek, da bi rabili pogostejša srečanja in nam tega terapevt ne more zagotoviti.

Še en razlog je lahko večkratno zamujanje začetka ali odpovedovanje srečanj s strani terapevta ter pozni ali napačni računi v primeru samoplačniške terapije. Pomembno je ugotoviti razloge za to nezanesljivost in se v primeru vztrajanja teh težav odločiti za spremembo.

Kako zamenjati terapevta?

Če je le mogoče, poskusi imeti odkrit, direkten pogovor s trenutnim terapevtom glede tvojih potreb in tvoje odločitve in s tem poskušaj pozitivno zaključiti odnos. Pri tem si lahko pomagaš z uporabo jaz stavkov in nasveti za učinkovito komunikacijo.

Uporabi to izkušnjo pri iskanju terapevta, ki ti bolj ustreza.

Če tvoja terapija poteka v okviru zdravstva, se lahko dogovoriš za prenos kartoteke naslednjemu terapevtu v zdravstvenem sistemu.