Poklic psihoterapevta v Sloveniji ni reguliran poklic, kar pomeni, da ni zakonske podlage, ki bi narekovala tudi zahtevano minimalno izobrazbo oz. usposabljanje psihoterapevtov. Posledično imajo lahko nekateri psihoterapevti kljub opravljeni psihoterapevtski specializaciji pomanjkljivo osnovno znanje o naših notranjih procesih, ki je ključno za kakovostno in celostno naslavljanje naših duševnih stisk.

V sklopu specializacije morajo klinični psihologi opraviti usposabljanje za izvajanje ene izmed štirih priznanih vrst psihoterapije v Sloveniji. To usposabljanje je skladno z najboljšimi mednarodnimi praksami in smernicami. Ker zakon o psihoterapiji ne obstaja, lahko uradno v zdravstvenem sistemu, kjer je izvajanje kakovostnih storitev strogo nadzorovano, psihoterapijo izvajajo izključno zgoraj navedeni strokovnjaki. Vsi preostali strokovnjaki duševnega zdravja lahko v sklopu zdravstvenega sistema uradno izvajajo zgolj psihološko svetovanje. Več o strokovnjakih in razlikah med psihološkim svetovanjem in psihoterapijo si preberi na naslednji povezavi.

Poleg štirih priznanih vrst psihoterapije v Sloveniji obstajajo tudi druge vrste psihoterapije, mnoge od katerih zaradi pomanjkanja regulacije področja psihoterapije niso skladne z mednarodnimi smernicami in najboljšimi praksami. Več o različnih priznanih vrstah psihoterapije si lahko prebereš tukaj.