Na Uvajalnem tednu za bruce Univerze v Mariboru smo izvedli spletno okroglo mizo KAKO POSTATI ŠTUDENT IN OSTATI OKEJ? (26. 9. 2022)

Partnerka kampanje Nisi okej? Povej naprej. Univerza v Mariboru je pred novim študijskim letom za brucke in bruce pripravila različne aktivnosti v okviru programa Uvajalni teden Univerze v Mariboru, ki je trajal od 26. do 30. 9. 2022 na različnih lokacijah univerze in na spletu. Predstavnike naše kampanje so povabili k sodelovanju, da bodočim študentkam in študentom predstavimo čim več informacij, izkušenj in nasvetov za uspešen začetek študija ter jih seznanimo z možnostmi in viri pomoči, če bi se soočili z duševnimi stiskami, ki jih na pot prinese novo življenjsko obdobje.

Vodja kampanje Nuša Crnkovič in ambasadorke ter sodelavke kampanje Aleks Novkovič, Anja Javorič in Lona Markon so spregovorile o ciljih kampanje, izzivih, pred katerimi se znajdejo bodoči študenti na prehodu z srednje šole na fakulteto, tehnikah spoprijemanja z njimi, opisom najpogostejših duševnih stisk, preventivnemu ravnanju, pomenu iskanja pomoči in strokovne ali podpore bližnjih pri reševanju duševnih težav in izhoda iz njih.

Ključno sporočilo pogovora je, da je o težavah potrebno spregovoriti, si poiskati pomoč in biti sočuten in razumevajoč do tistih, ki imajo težave v duševnem zdravju. Pomemben vidik pogovora je bila seveda tudi stigma na področju duševnega zdravja – osvetlili smo, kaj stigma na področju duševnega zdravja sploh je, kako se kaže v našem vsakdanjem življenju in kako jo lahko odpravimo.

Vsem bodočim študentkam in študentom Univerze v Mariboru želimo uspešen študij!

‘Nisi okej? Povej naprej.’ na 2. Mednarodni konferenci o nenalezljivih boleznih (Ljubljana, 29. 8.–1. 9. 2022)

Med 29. avgustom in 1. septembrom je v Ljubljani potekala 2. Mednarodna konferenca o nenalezljivih boleznih (2nd NCD Youth Conference), ki jo je organizirala Mednarodna mladinska zdravstvena organizacija (International Youth Health Organization). Središčna tema je bila zdravstvena pismenost v okviru različnih nenalezljivih bolezni. Konference se je udeležilo 54 posameznikov, tako študentov kot tudi strokovnjakov iz različnih področij in držav, vključno z akterji WHO in drugih pomembnih narodnih in svetovnih organizacij.

Na dogodku smo v sklopu pismenosti o duševnem zdravju predstavili kampanjo Nisi okej? Povej naprej!. Udeležencem smo predstavili vsebino, ki jo ponujamo na naši spletni strani ter jih povabili na ogled naše spletne strani preko QR kode na promocijskih knjižnih kazalih, ki smo jih razdelili udeležencem konference in ki so preko avtomatskih prevodov lahko dostopali do naših vsebin.

Foto: YHO, A. Javorič

Kampanja »Nisi okej? Povej naprej.« na Lampiončkovih igrah (17.5.2022)

V torek, 17. maja je Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) združila moči z Zdravo zabavo in na dan študentov poskrbela za nepozabno dogodivščino na Lampiončkovih igrah. Lampiončki, katerih del so tudi Lampiončkove igre, veljajo za simbol mariborskih študentov, povezujejo številne generacije, letos pa so izvedeni že 40-ič, kar prireditev uvršča med dogodke z najdaljšo tradicijo v Sloveniji.

V dopoldanskem delu Lampiončkovih iger je v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja s promocijsko stojnico in promocijskimi aktivnostmi sodelovala tudi kampanja »Nisi okej? Povej naprej.«.

Zahvaljujemo se za obisk naše stojnice in vas vabimo k ogledu galerije.

Foto: Mirna Germšek

Kampanja »Nisi okej? Povej naprej.« na Škisovi tržnici (5. 5. 2022)

V četrtek, 5. maja, smo sodelovali na tradicionalni Škisovi tržnici, katero jo organizira Zveza ŠKIS. Ta v sodelovanju s študentskimi klubi spodbuja pozitiven odnos do slovenske kulture, narave in sočloveka, povezovanje in medsebojno spoznavanje mladih iz različnih okolij ter poudarja pomen mladinskega delovanja.

Na stojnici smo skupaj z ambasadorji in promotorji kampanje obiskovalce tržnice cel dan preko različnih aktivnosti (fotografiranje s promocijskimi rekviziti, deljenje promocijskih nalepk, izvajanje nagradnega kviza in igre »razbijamo mite«, polnjenje skrinjic s pozitivnimi in/ali negativnimi mislimi/ modrostmi/ spoznanji) ozaveščali o pomenu duševnega zdravja in iskanja ustrezne pomoči, problemu stigmatizacije ljudi s težavami v duševnem zdravju in pomembnosti razumevanja teh oseb.

Za obisk naše stojnice se še enkrat zahvaljujemo vsem obiskovalcem in še enkrat pozivamo: če nisi okej, povej naprej!

Vabljeni k ogledu galerije utrinkov z dogodka ⇒

Foto: Mirna Germšek

ŽIVA KNJIŽNICA  – O spopadanju z duševnimi motnjami iz prve roke (2.4.2022)

V soboto, 2. aprila 2022, so Društvo študentov medicine Slovenije in projekt V odsevu, v sodelovanju z Društvom informacijski center Legebitra, kampanjo Mind the mind in kampanjo Nisi okej? Povej naprej, izvedli dogodek Živa knjižnica. Dogodek je potekal od 9.00 do 14.00 ure v atriju Hostla Tresor na Čopovi ulici 38 v Ljubljani.

Namen dogodka je bil obiskovalcem dati možnost spoznati resnične zgodbe posameznikov in rušiti predsodke ter stigmo duševnega zdravja v družbi!

Dogodek je potekal tako, da je obiskovalec dogodka »bralec«, ki si v »knjižnici« izposodi »knjigo« (posameznika) in se z njim pogovarja. Namen pogovora je, da »bralec« v odkritem pogovoru »ena na ena« spozna izkušnjo »knjige« (posameznika z izkušnjo težav na področju duševnega zdravja), pridobi koristne informacije zase in razmisli o svojih morebitnih negativnih prepričanjih na področju duševnega zdravja.

V Živi knjižnici sta kot »knjigi«, ki si si ju lahko »izposodil«, sodelovali tudi ambasadorki kampanje Nisi okej? Povej naprej, Brigita Langerholc Žager in Klara Leben.

Gostovanje predstavnikov kampanije “Nisi okej? Povej naprej.” na dogodku Društva študentov Farmacije Slovenija (29.3.2022)

Sašo Dudić, prof. dr. Vesna Švab in dr. Špela Selak so v torek, 29. 3. 2022, kot predstavniki kampanje »Nisi okej? Povej naprej.« sodelovali na dogodku Društva študentov farmacije Slovenija, ki je potekal v okviru Erasmus projekta Twinnet. Na dogodku so bili poleg slovenskih študentov prisotni tudi nekateri poljski.

Predavanje na temo duševnega zdravja, duševnih motenj, vpliva epidemije Covid-19 na duševno zdravje, stigme duševnega zdravja in kampanje »Nisi okej? Povej naprej.« sta v angleščini izvedli prof. dr. Vesna Švab in dr. Špela Selak ,Sašo Dudić pa je kot ambasador kampanje delil svojo zgodbo oziroma izkušnjo s težavami v duševnem zdravju.

Vabimo vas vabimo k ogledu galerije.

Foto: Društvo študentov farmacije Slovenija

ŠTUDENTSKA ORGANIZACIJA UNIVERZE V MARIBORU

Oddelek za socialna in zdravstvena vprašanja ŠOUM je z izvajanjem projekta Psihološka svetovalnica pričel v študijskem letu 2009/2010. Ker je zanimanje za psihološka svetovanja vedno večje in ker se študentje in mladi vedno bolj soočajo s stresnimi situacijami, težavami in konflikti, si želimo opremiti študente z veščinami, s pomočjo katerih bodo lahko sami reševali stresne situacije in omenjena znanja uporabljali skozi življenje. S projektom želimo poskrbeti za dobro duševno zdravje študentov.

Individualna svetovanja potekajo v učilnici ŠOUM, v primeru zasedenosti pa v drugih prostorih ŠOUM. Zaradi epidemije covid-19 se bodo svetovanja začasno izvajala na daljavo (preko Zooma). Vodile jih bodo psihologinje dr. Vita Poštuvan, univ. dipl. psih.​, mag. psih. Meta Lavrič in mag. psih. Katja Ošlak. Vsako individualno svetovanje poteka 45 minut. Individualna svetovanja potekajo tako, da se svetovanci predhodno naročijo na elektronski naslov svetovalnica@soum.si, kjer se nato študent z vodjo projekta in psihologinjo dogovori za ustrezen termin. Za naslednji termin se svetovanci dogovorijo na srečanju s psihologinjo, o tem pa jih vodja projekta nekaj dni pred terminom še enkrat obvesti. Da bomo lahko pomagali čim večjemu številu študentov, bo vsak svetovanec na začetku seznanjen, koliko ur svetovanj mu pripada, po koncu teh ur pa ga psihologinja usmeri, kje drugje še lahko poišče pomoč za svoje težave.

Spletna povezava: https://www.soum.si/projekti/psiholoska-svetovalnica/

Projekt »VZPOSTAVIMO STIK«

Zaradi zaskrbljujočih izsledkov raziskave med študenti*, ki ga je izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ki kaže, da vsak četrti študent rezultira misel po samomoru, kličejo po tem, da je potrebno zagotoviti sredstva za zaščito in samozaščito življenj ter zdravja naše ogrožene družbene skupine.

Zato je bila glavna ideja projekta, da se v naših prostorih oz. v kompleksu Štuk omogoči prostor, v katerem bi se omogočilo, da študentje ponovno vzpostavijo socialne stike, za katere so bili v tistem danem trenu​tku prikrajšani in so eden od glavnih razlogov za njihove duševne stiske. Prepričani smo, da z ustreznim podpornim okoljem lahko zagotovimo ponovno vzpostavljanje socialnih stikov, ki bodo kurativno, predvsem pa preventivno delovali na duševno zdravje študentov.

Ta projekt je omogočal vsaj tri pomembne stvari:

  • Možnost vzpostavitve socialnih stikov na zdrav in ustrezen način (z vidika epidemije).
  • Preventivo za povečevanje in nastajanje duševnih stisk.
  • Hitrejše odkrivanje in prepoznavanje težav na področju duševnega zdravja ter po potrebi tudi usmerjanje v nadaljnjo obravnavo.
  • Projekt je bil izveden med 24. 5. 2021 in 30. 6. 2021. Skozi srečanja smo z razbremenilnimi pogovori pomagali 26 študentom.

Večina študentov je potrebovala le pogovor s sovrstnikom, da je lahko ponovno vzpostavil pristen človeški stik, ki ga je v tistem času zelo primanjkovalo. Smo pa imeli tudi 4 primere, ki so jim naši prostovoljci predlagali dodatno pomoč znotraj našega projekta »Psihološka svetovalnica«. Jeseni so načrtovani novi termini, podrobnosti bodo objavljene na spletni strani www.soum.si.

Predavanja: O motnjah hranjenja iz osebnega vidika (28.10.2021 – 25.10.2021)

V obdobju epidemije koronavirusa je v Sloveniji opazen porast motenj hranjenja med mladimi. Pri nekaterih so se motnje hranjenja pojavile na novo, pri drugih so se poglobile težave s prehranjevanjem in obremenjevanje s telesno težo.

Ker te teme nikakor ne smemo zanemarjati, smo se odločili, da v sodelovanju s predavateljico Danajo Lorenčič izvedemo sklop petih (5) predavanj, ki se bodo odvile v času od 28. oktobra pa do 25. novembra 2021.

Ker želimo sodelujočim (študentom in dijakom) ponuditi kar se da največjo anonimnost, se bodo predavanja odvijala preko Zoom aplikacije. Na predavanja se ne bo potrebno predhodno prijaviti.

S tem projektom želimo poudariti resnost te problematike, kar število prijav na sam projekt tudi dokazujejo. Hkrati pa želimo kot prvi v Mariboru uvesti skupinske seanse oz. skupine samopomoči po primeru AA skupin.

Spletna povezava: https://www.soum.si/dogodek/predavanja-o-motnjah-hranjenja-iz-osebnega-vidika/